“DİYABET VE HİPERTANSİYON HASTALARI ORUÇ TUTACAKSA BUNLARA DİKKAT!

İstanbul ve Türkiye’nin sevilen Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk ile Ramazan ayında sağlığımız için dikkat etmemiz gerekenleri konuştuk. Önemli uyarılarını sizler için derledik.

“DİYABET VE HİPERTANSİYON HASTALARI ORUÇ TUTACAKSA BUNLARA DİKKAT!
Yayınlama: 21.03.2023
254
A+
A-

Şeker hastalığınız varsa ve oruç tutmayı planlıyorsanız ,doktorunuza söylemelisiniz. Kan şekeri seviyelerinizin çok düşük olması, hipoglisemik bir duruma yol açması veya çok yüksek olması tehlikesi vardır, her ikisi de son derece tehlikeli olabilir.

Doktorunuz Ramazan boyunca ilaçlarınızı ve gözden geçirecek ve uzun süre aç kalmak şeker seviyenizi etkileyeceğinden kanınızı düzenli olarak test etmenin önemini vurgulayacaktır. İnsülin alırsanız, dozaj değişir ve genellikle hastalara insülinlerini günün ana öğünü yani iftar yenildiğinde almaları tavsiye edilir. Doktorunuz ayrıca, kan şekeri seviyelerinde bir düşüş yaşamanız durumunda yanınızda her zaman ilaç taşımanın yanı sıra hurma veya şekerli içecek gibi bir şey taşımanızı tavsiye edebilir.

Ramazan ayında ne yediğive ne zaman yediğişeker hastaları için önemli hususlardır. Kan şekeri seviyelerinde çarpıcı dalgalanmalardan kaçınmak için hangi yiyeceklerin karbonhidrat içerdiğini ve şekere dönüştüğünü bilmek önemli.Şeker seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan lif içerdikleri için çok sayıda rafine tahıl ve şeker yerine nişastaya dönüşen proteinler tüketmeyi hedefleyin. 2-3 porsiyon taze meyve (meyve suyu yerine), bol miktarda sebze ve 2-3 porsiyon az yağlısüt ürünleri tüketmeyi hedefleyin, çünkü bunlar şekere dönüşebilir. Yağlı yiyecekleri ve şekerli içecekler ve meyve suları gibi şeker seviyelerinde artışa neden olacak şeyleri azaltın. İftar ve sahur saatleri arasında susuz kalmamak ve günde en az 2 litre su tüketmek de çok önemlidir.

Hipertansiyon ve Oruç!

Oruç tutarken hipertansiyonu yönetmek zor olabilir. Yeme ve uyku alışkanlıklarınızdaki değişikliklerle, kan basıncı seviyeleri önemli ölçüde dalgalanabilir. Etkili bir yaşam tarzı yönetimi ve almanız gerekebilecek ilaçlarla ilgili olarak doktorunuzla önceden konuşun, oruç güvenli bir şekilde tutulabilir ve hipertansiyon semptomları yönetilebilir.

Bir oruç döneminde hidratlı kalmak, yüksek tansiyonu olan herkes için çok önemlidir. Gece boyunca en az 2-3 litre su tüketmeye çalışın. Kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olacak şekerli içeceklerden ve dehidrasyona neden olabileceğinden kafeinli içeceklerden kaçının.

Diyabetik hastalarda olduğu gibi, Ramazan ayında ne ve ne zaman yediğiniz, genel sağlığınızı korumak için çok önemlidir. Yüksek yağlı gıdalardan kaçınmak ve meyve ve sebze ve yüksek tüketmek tansiyonu kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Hipertansiyon ile yaşayan kişiler her zaman baş ağrısı ve baş dönmesi gibi durumlarının semptomlarından haberdar olmalı ve etkili bir şekilde yönetildiğinden emin olmak için düzenli kontrollere gitmeye devam etmelidir

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.